Najnovšie zariadenie losangeleského hasičského zboru s jasne žltým obrneným trupom, behúňmi podobnými tanku, pluhom a vodným delom pripomína skôr hrdinu z Hviezdnych vojen než bojového pomocníka hasičov. Minirobot-cisterna RS3 je ničiteľ požiarov, ktorý dokáže hasičom dodať silnú dávku vody alebo peny a preniknúť do ťažko prístupných oblastí. Polícia LAFD bola prvým hasičským zborom v Amerike, ktorý dostal tento nový robotický systém a pripravil ich na akúkoľvek požiarnu katastrofu! 

Veď hasiči pri hasení požiarov nasadzujú svoje životy. Len minulý rok bolo 11 členov posádky LAFD vážne zranených pri požiarnej smršti, ktorá sa po výbuchu spôsobenom nebezpečnými materiálmi prehnala štyrmi budovami v centre mesta. Toto je len jeden z príkladov toho, ako veľmi denne riskujú bez rozmýšľania!

Hasiči teraz môžu používať RS3 ako bezpečnejšiu alternatívu pri riešení potenciálne výbušných plameňov tým, že sa pomocou neho dostanú do vnútra akejkoľvek horiacej konštrukcie.

Ak napríklad hrozí vysoké riziko zrútenia, hasiči musia ustúpiť a prejsť na taktiku striekania vody alebo peny zvonku. To je často prospešné až do určitého bodu. S RS3 je však možné hasiť požiar aj zvnútra. Vodný prúd dokáže vygenerovať 2 500 galónov vody za minútu - čo je viac než dostatočná sila na to, aby človeka zrazil z nôh.

Robota možno ovládať na diaľku. Tepelný štít mu umožňuje pracovať 10 hod. A jeho 5000-kilogramový navijak môže ťahať až 1750 kg.

Robot prvýkrát sprevádzal hasičov, keď plamene zachvátili dve komerčné budovy na výrobu látok v centre Los Angeles. Bojovalo s nimi sto tridsať hasičov, ale nakoniec ich odvolali kvôli obrovskému ohrozeniu ľudských životov! A robot s požiarnou hadicou použil prednú časť svojho pluhu, aby si uvoľnil cestu a dostal sa do vnútra horiacej budovy.

Pomohla tomu aj skutočnosť, že RS3 veľkosti auta Smart jazdí cez dvojité dvere.

Počas ukážky vo výcvikovom stredisku LAFD požiarny robot RS3 rozprašoval tisíce galónov vody, rozoral Chevy Celebrity a húževnatými behúňmi prešiel útočnú dráhu železničných koľají. Hoci je robot určený do mestského prostredia, dokáže prekonať aj 70-stupňový svah.

Základná technológia najnovšieho hasičského nástroja oddelenia LAFD sa už použila v Iraku, Afganistane a iných krajinách. O takéto ničitele plameňov sa začali zaujímať aj ropné korporácie.

Podvozok robotického hasiča je vytvorený podľa vzoru amerických vojenských robotov používaných na ničenie improvizovaných výbušných systémov a vytvorila ho rovnaká spoločnosť Howe and Howe Technologies, ktorá je vývojárom tanku Ripsaw.

RS3 môže slúžiť ako oči a uši ľudí v možných výbušných situáciách.  Vďaka viacerým HD kamerám a infračervenej termovíznej kamere dokáže nájsť ľudí a odhaliť plamene. RS3 môže zajazdiť až k miestu požiaru.

Kúpa tohto robota sa hasičskému zboru neuskutočnila na štátne náklady, ale vďaka daru vo výške 272 000 USD od neziskovej nadácie LAFD.

Mimochodom, v strednej Európe úspešne prešiel testami požiarny robot TrackReitar FFL, ktorý vyvinula spoločnosť Leotronics, popredný európsky výrobca mobilných robotov.

Výsledkom testov v teréne bola dohoda o pokračovaní spolupráce spoločnosti Leotronics a Hasičského záchranného zboru Slovenskej republiky na vytvorení cenovo dostupného hasičského robota, ktorý by čo najlepšie spĺňal požiadavky hasičov.

Odborníci z hasičského zboru upozorňujú na zásadný význam využívania robotických hasičov na likvidáciu požiarov a prácu v prostredí, kde je prítomnosť ľudí nebezpečná.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It