Keď niekto povie slovo "hasičský robot", väčšina z nás si predstaví hasičského robota, ktorého hasiči vezmú so sebou na miesto požiaru a pošlú ich do pekla, do ktorého sa sami nemôžu dostať. Teda robot v brnení, ktorý sa nebojí ohňa a plameňov. Existujú však aj iné hasiace roboty alebo v istom zmysle robotické hasiace komplexy, ktoré sú inštalované v interiéri na hasenie požiarov v počiatočných fázach. Budeme o nich hovoriť.

Takéto komplexy sa inštalujú počas výstavby alebo rekonštrukcie budovy - sú centrálnym hasiacim systémom. Je výhodné inštalovať takéto komplexy v priestoroch s veľkou plochou - viac ako 5 až 10 tisíc m2 a so stropmi nad 8 m (aj keď existujú výnimky).

Samozrejme, je možné nainštalovať aj iné systémy. Majú však niekoľko významných nevýhod, a preto sú zložité a nákladné.

- Automatické systémy na vodu a penu.

Po prvé, miestnosť je v okamihu vznietenia zaplavená vodou alebo penou z postrekovačov na strope. Nevýhodou je, že všetko je zaplavené vodou. Nielen oheň, ale aj zariadenie, majetok, nábytok, elektrické vedenie.

Po druhé, voda (vrátane vytvárania peny) musí odniekiaľ pochádzať. Zásobovanie vodou nemusí byť všade. V tomto prípade budete musieť nainštalovať veľkú výzdobu územia - kapacitu sto metrov kubických.

Po tretie, takéto inštalácie značne zaťažujú strechu kvôli množstvu potrubí. A na strope musíte tiež zapnúť vetranie osvetlenia a zabudnúť na sneh na streche. Takže sa rozlúčte s jednoduchou a lacnou strechou.

- Plynové hasiace systémy.

Plynové hasiace prístroje sú navrhnuté tak, aby naplnili miestnosť plynom a vytlačili z nej kyslík.

- Práškové a aerosólové hasiace systémy sú si navzájom podobné.

Sú to nezávislé moduly, ktoré "rozprašujú" hasiacu zmes. Predpisy opäť vyžadujú, aby sa pred hasením evakuovali všetci ľudia. Moduly musia byť zavesené vo výške najviac 6 m - musíte vymyslieť, ako ich otáčať, a raz za rok musíte na každý z nich vyliezť a zatriasť ním (aby sa prášok nezapečil). Áno, zdanlivá jednoduchosť takýchto systémov nie je lacná.

Hasiace roboty, inými slovami zariadenia na striekanie vody alebo peny, sa môžu otáčať o 180 stupňov okolo svojej osi a pumpovať vodu hore a dole. Robot má pripojený infračervený senzor na nasmerovanie prúdu na oheň. Má tiež riadiaci systém v podobe regulátora. Tieto roboty možno inštalovať na podlahu alebo na nosné stĺpy, stropy alebo jedinečné veže na hasenie, čo je pohodlné. Nevýhodou väčšiny robotických komplexov je, že sú stacionárne - nemôžu sa pohybovať v priestore.

Je potrebné nainštalovať niekoľko takýchto robotov. Napríklad pre dielňu s rozmermi 33x105 m je potrebných šesť jednotiek.

Sú tu však roboty namontované na mobilnom vozíku. Možno ho ľahko premiestňovať medzi zariadením a tovarom. Čo sa však dá robiť, ak je ulička zablokovaná? Kde získať vodu na hasenie?

Túto možnosť by bolo možné realizovať, ale boli by potrebné zložité podporné systémy (polohovanie, vyhýbanie sa kolíziám, dokovanie), čo by v konečnom dôsledku ovplyvnilo cenu robota.

Robot sa pohybuje po koľajniciach.

Koľajnice možno namontovať vo výške alebo na stĺpy na oboch stranách - strop nie je zaťažený. To má tieto výhody

- nič nebráni pohybu robota;

- Voda sa dodáva požiarnym vedením inštalovaným vedľa koľajníc

- dokovacie body sú od seba vzdialené.

Princíp fungovania je nasledovný.

Robot stojí na parkovisku ako zvyčajne. Tam sa nabije batéria a komponenty sa automaticky otestujú.

Stacionárny požiarny hlásič detekuje požiar v miestnosti. Odovzdáva približnú polohu (oblasť) požiaru. Po prijatí príkazu na zhasnutie robot zamieri na určené miesto pristavenia.

Keď sa robot priblíži k miestu pripojenia, pomocou infračerveného senzora určí presnú polohu požiaru.

Proces dokovania je jednoduchý - robot vysunie svoje chápadlo. Vchádza do nej potrubie dokovacej stanice.

Pri signáli pripravenosti na hasenie prúdi do potrubia voda a otvorí sa ventil dokovacej stanice. Robot začne hasiť požiar.

V tomto prípade sa dosiahne "dvojitá ochrana" - najprv musí byť oheň "zachytený" stacionárnymi snímačmi a potom musí byť lokalizovaný infračerveným snímačom robota.

Od počiatkov vývoja robotov sa diskutuje o robotoch na hasenie požiarov. Existuje mnoho rôznych typov a konštrukcií hasičských robotov, ale všetky majú jeden spoločný cieľ: pomáhať hasičom hasiť požiare na ťažko prístupných alebo nebezpečných miestach.

Čo sú autonómne mobilné roboty, ich typy a funkcie nájdete tu www.autonomousrobot.club

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It