Pred sto rokmi vymyslel Karel Čapek slovo "robot". Teraz robot napísal hru venovanú samotnému Čapkovi. 

Fantastické filmy o budúcnosti na konci minulého storočia majú v deji často príbeh o novodobých robotoch. Umelá inteligencia často začne pôsobiť na planéte Zem napriek svojim majiteľom, ľuďom. A ako to už býva, scenáre sa prenášajú z papiera do reálneho života. Skôr než ľudstvo stihlo mrknúť okom, roboty sa stali každodennou záležitosťou.

Umelá inteligencia je všade: od vyhľadávača vo vašom prehliadači až po sociálnu sieť LinkedIn, kde vám neviditeľná ruka pomáha nájsť kandidátov na pracovné miesta a spájať potenciálnych zamestnancov a zamestnávateľov. Existujú však už aj profesie, v ktorých sa umelá inteligencia priblížila k ľudskej inteligencii. 

Roboty nahradili novinárov

Prechod na umelú inteligenciu je o zefektívnení pracovného procesu, nie o znižovaní počtu zamestnancov kvôli pandémii koronavírusu. Takto spoločnosť Microsoft komentovala prepustenie približne 20 novinárov.

Je známe, že Microsoft sa rozhodol prepustiť zamestnancov, ktorí napĺňali spravodajský kanál stránky MSN - nahradí ich umelá inteligencia. V posledných mesiacoch Microsoft vsádza na umelú inteligenciu a motivuje svojich zamestnancov, aby ju uplatňovali v rôznych oblastiach práce. Microsoft napríklad využíva umelú inteligenciu na rýchle skenovanie správ a automatické filtrovanie a výber ilustrácií.

Robot dizajnéri 

Ďalšou oblasťou, na ktorú sa umelá inteligencia zamerala, je umelecký dizajn. Je príznačné, že umelá inteligencia v oblasti dizajnu dokáže vykonávať kreatívnu prácu - navrhovať jedinečné logá a vytvárať na ich základe identitu.

Okrem toho sa ukázalo, že umelá inteligencia strávila rok navrhovaním loga pre skutočných zákazníkov vrátane známych blogerov, kaviarní, barov, aplikácií a produktov masovej spotreby. Dokončila už viac ako 20 komerčných projektov, ale klienti netušili, že logá, ktoré dostali, vytvoril robot. 

Robot Writer

Umelá inteligencia už predtým takmer získala aj literárnu cenu. V roku 2019 výskumníci z Univerzity budúcnosti v Hakodate použili umelú inteligenciu na napísanie románu, ktorý sa dostal do finále literárnej ceny Hoshi Shinichi.

Súbor vstupov, ktoré vedci vopred definovali, obsahoval:

- Pohlavie hlavných postáv.

- Opis zápletky.

- Súbor fráz a viet, ktoré sa majú použiť pri písaní diela.

Program potom samostatne vygeneroval text románu, ktorý dostal názov "Deň, keď počítač napíše román". Text knihy, ktorý bol nominovaný do literárnej súťaže pomenovanej po japonskom spisovateľovi vedeckej fantastiky Hoshi Shinichim, prijala porota na posúdenie. Z 1 450 prihlásených prác bolo 11 napísaných pomocou rôznych programov na generovanie textu, ale po štyroch vyraďovacích fázach sa do finálneho výberu dostal len jeden román napísaný pomocou umelej inteligencie. Porota nevedela, že autorom románu je robot.

Podľa japonského spisovateľa Haseho Satošiho je román "Deň, keď počítač napíše román" výnimočne dobre napísaný. Napriek tomu spisovateľ zaznamenal v texte napísanom strojom niektoré nedostatky - najmä nedokonalý vývoj postáv. 

Robot scenárista

Pred sto rokmi sa slovo "robot" objavilo v divadelnej hre českého autora Karla Čapka, ktorá rozpráva príbeh robotov - továrenských robotníkov určených na službu ľuďom. Teraz ju k 100. výročiu premiéry hry Karla Čapka napísal sám robot.

"Je to taký futuristický Malý princ," hovorí dramaturg David Koščák, ktorý scenár režíroval. Podobne ako klasická francúzska detská kniha, aj 60-minútová hra je o ceste postavy (tentoraz robota) do sveta, aby spoznala spoločnosť, ľudské emócie a dokonca aj smrť. Priestor je inscenovaný v češtine, online verzia má anglické titulky. Iróniou je, že online prenos hry bol prerušovaný pomerne dlhými pauzami pri vyrovnávacej pamäti. Samotná hra sa chaoticky dotýka tém ako osamelosť, láska a sex.

Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It