Aké sú jeho vlastnosti? Čo je to kvantový počítač? Je známe, že počítače ukladajú údaje v binárnom kóde a najmenšou jednotkou uchovávania informácií je bit. Môže nadobúdať len jednu z dvoch hodnôt: 0 alebo 1. V procese riešenia problému počítač vykonáva mnoho po sebe nasledujúcich operácií s bitmi a v prípade zložitých problémov to trvá dlho. Kvantové počítače pracujú zásadne odlišným spôsobom ako klasické počítače. Na riešenie akýchkoľvek algoritmických problémov používajú kvantové bity - kubity.

V súčasnosti existuje na svete najviac 30 takýchto systémov, vedci však plánujú rozšíriť ich počet z 5 na 64 qubitov.

Pracovníci Weizmannovho vedeckého inštitútu zostavujú prvý izraelský kvantový počítač.

Vedci v Izraeli vyvinuli výpočtový komplex piatich kvantových častíc, ktorý akumuluje a následne spracováva údaje. Celkovo je na svete asi 30 takýchto počítačov.

Pracovníci ústavu sa už niekoľko rokov venujú výskumu kvantových počítačov v laboratóriu ústavu. Na montáži zariadenia pracovali posledné tri roky.

Podľa vedcov zariadenie využíva najnovšiu technologickú iónovú pascu, ktorá umožňuje magnetickým alebo elektromagnetickým poliam zachytiť elektrické náboje molekúl (iónov) v malej komore. Izolované ióny sa na rozdiel od bežných bitov zmenia na kvantové bity (qubity), ktoré môžu nadobúdať dve hodnoty (1 alebo 0) súčasne vďaka "superpozícii". Podľa fyzikov v tomto stave častice umožňujú súčasné spracovanie viacerých operácií s možnými výsledkami a výrazne zvyšujú rýchlosť zložitých výpočtov.

Popredné spoločnosti ako Google, Microsoft, IBM a Intel pracujú na sprístupnení kvantových počítačov a vývoji nových systémov. Naproti tomu krajiny ako Čína, USA, Nemecko, India a Japonsko investujú milióny do vývoja vlastných kvantových technológií. Podľa denníka The Times of Israel sa izraelský päťkvantový počítač vyrovná americkej spoločnosti IBM, ktorá bude od roku 2021 ponúkať zákazníkom kvantové výpočty v cloudových službách.

Weizmannov inštitút plánuje použiť tento kvantový počítač na implementáciu pokročilých algoritmov.Vedci chcú tiež zostrojiť obrovský stroj schopný spracovať veľké množstvo dát, ale predpokladá sa, že to potrvá ešte rok.

Budúci počítač je pomenovaný WeizQC podľa jedného z prvých počítačov WEIZAC, ktorý bol vytvorený na Weizmannovom inštitúte v 50. rokoch 20. storočia. Bude sa používať na prevádzku 64 qubitov a dosiahnutie kvantových výhod, ktoré boli doteraz dostupné len pre počítače zostavené v akademických laboratóriách spoločnosti Google a na Univerzite vedy a techniky v Číne.

Podľa vedúcich projektu budú kvantové počítače schopné úspešne riešiť zložité problémy, ktoré sú v súčasnosti technologicky nedostupné, a ich schopnosti je zatiaľ ťažké odhadnúť. Príkladom je výpočet dopravy, šifrovanie kryptografických údajov a výskum nových druhov molekúl a liekov.

Spoločnosť IBM nedávno predviedla, ako by mohli kvantové počítače vyzerať v budúcnosti. Spoločnosť už pracuje na novej generácii systému s názvom IBM Quantum System Two, ktorého uvedenie na trh je naplánované na rok 2023.

Spoločnosť Google medzitým plánuje vyvinúť univerzálny kvantový počítač do roku 2029. Bude schopný bezchybných výpočtov pre vedecké projekty a veľké podniky.

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It