Rok 2021 je érou vývoja umelej inteligencie a robotov

Nemohli sme sa dočkať konca tohto roka, pretože rok 2020 nebol najpriaznivejším rokom. Strašná pandémia Covid-19 vyústila do strát a negatívne ovplyvnila niekoľko oblastí života a podnikania. Ale napriek tomu dala silný impulz rozvoju oblastí ako robotika a vytváranie umelej inteligencie. Predpokladá sa, že v roku 2021 si tieto oblasti získajú ešte väčšiu popularitu a stanú sa neoddeliteľnou súčasťou nášho života.

Roboty sú všade

Očakáva sa, že v roku 2021 budú špeciálne naprogramované roboty všade. Postarajú sa o ľudstvo a so všetkým pomôžu.

Na konci roku 2020 sme mohli vidieť tanec koreňa Boston Dynamics, ktorý v choreografii predviedol mimoriadny úspech. Práve tento úspešný vývoj robotiky viedol všetkých k tomu, aby si položili otázku, či je skutočne potrebné hľadať Skynet.

Ale v skutočnosti nás nečakajú žiadni zabijaci roboti alebo naopak super záchranári, na ktorých sa môžeme spoľahnúť, sú iba nápomocní asistenti, ktorí nám výrazne zjednodušia život.

Na samom konci nasledujúceho roka FAA podporila masívne používanie dronov ako dodávacích vozidiel. Budú sa používať v tejto oblasti a v mestách, kde je to možné. Preto o pár mesiacov môžete pomocou drona dostať dlho očakávaný balíček. Ako prví to zažijú Newyorčania a Las Vegas.

Za zmienku stojí aj pozemné vozidlá na kolesách, ktoré už prešli všetkými kontrolami a pred rokom začali vystupovať z montážnej linky. Veľké samoriadiace autá sa prvýkrát objavili v uliciach Kalifornie. Očakávame však rýchle rozšírenie tejto technológie v ďalších husto osídlených mestách, pretože teraz trávime veľa času doma.

Technologický pokrok sa nezastavuje iba pri doručovaní balíkov, rozvoj autonómneho reštauračného podniku je v plnom prúde. Je to veľmi pohodlné a čo najbezpečnejšie, pretože robotické stroje nie sú nosičmi vírusov, okrem toho môžu pracovať celý deň bez prerušenia. Koncept rozdelenia robotiky na jednu, ktorá pripravuje jedlá, a na jednu, ktorá dodáva produkty, vyzeral celkom úspešne, ale ako vidíte, zvyčajne tieto procesy vykonáva jeden robot.

Proces automatizácie rieši problémy, ako je nedostatok pracovných síl v sektore služieb, a pomáha reštauračnému podnikaniu prosperovať v pandémii.

Pomôže tiež vyriešiť problém s nedostatkom vodičov pre osobné aj nákladné vozidlá. Riešením tejto otázky môže byť použitie autonómnych traktorov s prívesmi pre hlavné trate. Aj keď je to v rozpore s odborovými organizáciami, ktoré nie sú s takouto myšlienkou spokojné. Ale s nedostatkom pracovných síl budú mať manažéri možnosť doplniť nedostatok vodičov automatizovaným vybavením.

Mali by sme byť tiež pripravení na aktívny vývoj umelej inteligencie. V roku 2021 nás obklopí všade. Keď vstúpime do obchodu, kancelárskeho centra alebo nemocnice, už vidíme senzory senzorov, ktoré merajú telesnú teplotu a zabraňujú šíreniu chorôb. Budúci rok uvidíme skutočný prielom vo vývoji umelej inteligencie. Už v roku 2020 bol s firmou Omniverse Machinima spustený projekt Nvidia Broadcast, ktorý zlepšil kvalitu online konferencií.

Teraz bude možné vďaka vývoju grafických procesorov použiť technológiu deep-fake, ktorá umožní vytvoriť najrealistickejšiu virtuálnu kanceláriu na pozadí s elimináciou cudzieho šumu. Môžete tiež vyskúšať použitie virtuálneho oblečenia, vylepšiť celkový vzhľad atď.

Veríme, že možnosť zvoliť si oblek, v ktorom budete viesť online konferenciu, vám môže pomôcť nadviazať kontakty s partnermi z rôznych krajín. Oblečenie, ktoré si vyberiete, vás ukáže v pozitívnom svetle a pomôže vám prosperovať v kariére. Možno sa stretneme s takými zábavnými prípadmi ako vo filme „Stratení vo vesmíre“, keď hrdina zmenil obraz učiteľa na obrazovke, ktorý ho karhal za zlé správanie, na anime opicu. Takéto príležitosti, samozrejme, môžu negatívne ovplyvniť vodcov mnohých sfér a priniesť problémy.

Synchronizáciou elektronického asistenta s pracoviskom Cisco Webex Desk Hub môžete Alexa používať doma aj v práci.

Toto nebude presne spôsob, akým sme zvyknutí používať Siri alebo iných elektronických asistentov, ale tento program bude aktívne podporovaný technológiami AI, ako je IBM Watson, aby sme ľahko a rýchlo určili podstatu vašej obchodnej otázky. Nájdete skutočného asistenta a poradcu, ktorý vás upozorní na najlepšie cesty rozvoja, povie vám, s kým je lepšie spolupracovať, ako najlepšie rozdeliť zodpovednosť a aké chyby je lepšie nerobiť.

Najprínosnejšou vecou, ​​ktorú môžeme získať, je vylepšenie monitora zdravia pomocou AI. Teraz môžete získať presnejšie informácie o svojom zdraví v priebehu niekoľkých sekúnd. Kontrola vášho krvného tlaku, hladín inzulínu a telesnej teploty sa ešte zjednodušila a v prípade núdze získate okamžitú pomoc. Tento vývoj sa stane prielomom aj vo vývoji protetiky.

Pokryli sme iba niektoré z najneuveriteľnejších udalostí, ktoré by sme mohli vidieť v roku 2021.

Týkajú sa hlavne vývoja umelej inteligencie, rozhraní človek - stroj a vylepšených dopravných systémov.

 Vďaka možnosti vidieť lietajúce roboty, autá a drony je rok 2021 najočakávanejším rokom. Bude to rok objavovania, neuveriteľného pokroku v oblasti technológií a AI. Ale samozrejme chápeme, že vývoj všetkých plánovaných inovácií bude trvať niekoľko rokov.

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It