Exoskeletony SuitX vyvinuli vedci z Kalifornskej univerzity a v súčasnosti ich používajú spoločnosti ako Boeing, Airbus, Nissan Motor Ibérica a ďalšie. Tretia najnovšia generácia exoskeletónov suitX je vhodná pre použitie vysoko kvalifikovanými odborníkmi aj bežnými pracovníkmi bez špeciálnych schopností. Exoskeletony suitX je možné použiť jednotlivo alebo ako súčasť súpravy pozostávajúcej z troch modulov - backX (chrbát), ramenoX (ramená) a legX (nohy).

Priemyselný exoskeleton SuitX BackX

BackX je priemyselný exoskeleton, ktorý významne znižuje namáhanie chrbta a pomáha priemyselným pracovníkom predchádzať pracovným úrazom.

 Exoskeleton BackX možno použiť na vykonávanie najrôznejších jednorázových a opakujúcich sa operácií spojených s vysokým zaťažením chrbtice všeobecne a najmä dolnej časti chrbta. Patria sem - zdvíhanie závaží vo výrobnom procese pri vychystávaní objednávok v sklade, operácie nakládky a vykládky; dlhodobý pobyt v nepohodlnej polohe - počas zvárania, inštalácie, výkopových prác.

 BackX patrí k exoskeletónom pasívneho typu: jeho dizajn neobsahuje akčné členy, batérie a výpočtové jednotky - na prácu s ním nie sú potrebné žiadne ďalšie nástroje. Zariadenie má minimálne rozmery a váhu, neobmedzuje v pohybe, a čo je najdôležitejšie, je oveľa prístupnejšie ako exoskeletóny aktívneho typu.

 Pri výbere pasívneho exoskeletonu je dôležité si uvedomiť, že zariadenie neposkytne používateľovi neuveriteľnú dodatočnú silu, ale predovšetkým pomôže znížiť zranenia spojené s pohybom ťažkých predmetov, zvýšiť účinnosť, znížiť únavu na konci deň a umožní vám zostať v radoch dlhšie. Podľa vývojára môže zvýšenie výdrže s exoskeletom pri vykonávaní opakujúcich sa operácií dosiahnuť 52%.

 Exoskeleton BackX sa skladá z dvoch častí: konštrukcie pásu a rámu. Celková hmotnosť zariadenia je 3 kg. Pás prenáša váhu exoskeletonu na boky používateľa a rám znižuje namáhanie svalov používateľa počas prevádzky.

 Exoskelet sa aktivuje pohybom dvoch spínačov a má dva stupne podpory - 9 a 13,5 kilogramu. Môže pracovať v jednom z dvoch režimov - štandardnom alebo okamžitom. V prvom prípade exoskeleton aktivuje podporu pri ohýbaní tela; reaguje, keď je uhol medzi trupom a bokmi prekročený o 30 stupňov. Tento režim sa odporúča pri zdvíhaní a prenášaní závažia a neruší pohyb používateľa po rovnom povrchu.

 Režim okamžitého zapnutia sa odporúča na udržanie určitej polohy, napríklad pri dlhodobom sklonení nad stolom.

 Medzi jemnými úpravami exoskeletonu existuje možnosť zmeny uhla spustenia pri ohýbaní tela.

 BackX je určený na každodenné nosenie, neobmedzuje pohyb, môžete viesť auto alebo vysokozdvižný vozík, jazdiť na bicykli, vykonávať akékoľvek činnosti bez obmedzení.

    Priemyselný exoskeleton SuitX LegX

 LegX je priemyselný exoskeleton navrhnutý na zníženie stresu kolenných kĺbov a stehenných svalov. Pri vykonávaní úloh v podrepe legX podporuje telesnú hmotnosť a poskytuje aktívnu oporu zdvihu. Podľa vývojára môže zníženie zaťaženia svalov stehien pri použití tohto prístroja dosiahnuť 57%.

 Tento exoskelet sa môže použiť v stavebníctve, montážach a zváračských prácach, na montážnych linkách v automobilovom priemysle, stavbe lodí, zlievarňach, v logistických procesoch - všade tam, kde musí byť zamestnanec dlhodobo nepohodlný.

 Rovnako ako modul backX pre chrbát, aj zariadenie legX je pasívny typ exoskeletu. Jedná sa o mechanické zariadenie, ktorého konštrukcia neobsahuje servá - iba elektronické synchronizačné jednotky medzi modulmi ľavej a pravej nohy, napájané z batérií.

 legX je inteligentné zariadenie. Samotný exoskelet určuje, či máte v úmysle chodiť alebo si sadnúť: zamestnanec sa môže voľne pohybovať a k zníženiu záťaže dôjde presne vtedy, keď používateľ potrebuje pri drepe podporu.

 Exoskeleton umožňuje ohýbať kolená pri 140 stupňoch, to znamená úplne podrepnúť. LegX tiež dokáže plne podopierať telo a meniť sa na akési kreslo. V takom prípade je možné nastaviť uhol náklonu na 70 alebo 110 stupňov.

 Exoskelet sa skladá z troch častí: konštrukcie pásu a dvoch modulov pre ľavú a pravú nohu. Celková hmotnosť zariadenia je len niečo málo cez 6 kilogramov. Pás slúži na upevnenie nožných modulov a zníženie zaťaženia kĺbov a svalov používateľa počas práce.

 Nasadenie tohto modulu gadget bude trvať asi jeden a pol minúty a na jeho odstránenie bude stačiť 30 sekúnd. Ak je počiatočné nastavenie nesprávne a jeho súčasti sú individuálne upravené, môže dôjsť k nepríjemným pocitom z nosenia exoskeletonu.

 Rovnako ako ostatné moduly, aj legX je určený na každodenné nosenie a neobmedzuje v pohybe, takže v ňom môžete vykonávať takmer akúkoľvek činnosť bez obmedzení.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It