Prvé dva dni jednej z najdôležitejších udalostí na svete, umelej inteligencie a strojového učenia, sa konferencia GTC 2021 skončila.

Najdôležitejšou úvahou v tomto prípade je to, ako BMW používa platformu Omniverse v spojení s platformou Isaac Robotics.

Je potrebné pripomenúť, že koncept týchto robotov predstavila spoločnosť prvýkrát na konferencii v roku 2019. Vlani ponúkla prístup k platforme pre jednotlivých zákazníkov a koncom roka 2020 spustila otvorené testovanie. Nedávno zakladateľ spoločnosti oznámil, že Omniverse je teraz otvorený pre všetkých.

Platforma bola vytvorená pre spoločnú prácu geograficky distribuovaných tímov na 3D projektoch pre najrôznejšie účely. Dajú sa tam vytvoriť celé trojrozmerné svety, také realistické, že je ťažké ich odlíšiť od fotografie. Je to vynikajúci nástroj pri výrobe filmov a videohier. Platforma tiež umožňuje pracovať s vedeckými simuláciami, napríklad na vývoji nových molekúl liekov. Napríklad Európske stredisko pre počasie vytvorilo simulácie celej Zeme pre predpovede počasia a predpovede zmeny podnebia. Virtuálny klon planéty poháňa 20 000 grafických kariet NVIDIA. Systém vám tiež umožňuje vytvárať digitálne dvojčatá zložitých priemyselných objektov a trénovať robotov.

BMW bolo medzi prvými, kto systém otestoval. Spoločnosť zakladá digitálne továrne na výrobu automobilov skôr, ako ich skutočne vyrobí. Potom k simulácii pripojí softvér vyvinutý na NVIDIA ISAAC. Jedná sa o platformu pre vývoj softvéru pre robotov s množstvom nástrojov a knižníc. Táto integrácia vám umožňuje zistiť, ako sa budú stroje správať v továrni.

Omniverse pretvára všetky fyzikálne zákony, správanie rôznych materiálov, objektov a dokonca aj častíc vo virtuálnom priestore. Preto tu môžete študovať, ako bude manipulátor priemyselného robota interagovať s časťou budúceho automobilu, kam budú lietať kvapky farby, ak robot nasmerujete striekacou pištoľou v jednom alebo druhom smere, kde mobilná plošina prepravujúca komponenty môže uviaznuť, pri akej rýchlosti vyletí telo pracovníka s hmotnosťou 80 kg zostreleného robotickou rukou a tak ďalej.

Skutočné pohyby, ktoré zamestnanci továrne robia, napríklad pohybovanie nakladacích vozíkov v továrni, predtým zaznamenávalo BMW pomocou špeciálnych oblekov so senzormi a špeciálnych monitorov, ktoré sa používajú na natáčanie. Teraz vďaka inovatívnym objavom a novým technológiám existujú digitálni ľudia, a to všetko sa dá dosiahnuť simuláciou.

Špeciálna ďalšia funkcia - randomizácia domény, generuje objekty určitého typu v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach. Môžu to byť napríklad plastové nádoby na malé časti alebo škatule na veľké súčasti, vozíky, plechovky atď. Po vygenerovaní týchto virtuálnych objektov môžete trénovať alebo testovať virtuálneho robota. Rovnako ako v skutočnom živote môžu byť stroje vyslané na autonómnu misiu a prevziať kontrolu, ak sa niečo pokazí. Automobilový koncern už vytvoril digitálne klony továrne Omniverse.

Podľa vízie spoločnosti je továrňou budúcnosti robot, ktorý riadi autonómne roboty, ktoré sú schopné vytvárať obrovské stroje a zariadenia (napríklad autá s vlastným pohonom). Fyzická kópia takéhoto podniku bude v neustálom kontakte s digitálnym dvojčaťom a bude systém riadenia zdrojov a finančného účtovníctva napĺňať údajmi v reálnom čase.

Je zaujímavé, že spoločnosť nemá jasné rozdelenie produktových radov pre bezpilotné vozidlá a autonómnych robotov, čím by dala všetko do jednej kategórie. Aj keď v súčasnosti spoločnosť ponúka na testovanie bezpilotných systémov vozidla samostatnú platformu NVIDIA DRIVE, kde už boli vytvorené rôzne podmienky a situácie na ceste.

Na poslednej konferencii GTC to prvýkrát znelo tak jasne a presvedčivo, že NVIDIA je spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a nielen hardvérom.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It