iRobot. Toto je spoločnosť zaregistrovaná ešte v roku 1990. Jej zakladateľmi sú študenti Massachusettského inštitútu. Práve oni vytvorili známy robotický vysávač. IRobot je dnes svetovo uznávaná spoločnosť s obratom 554 miliónov dolárov ročne. Táto spoločnosť je jedným z popredných dodávateľov americkej armády.

Je zaradený do zoznamu 500 najúspešnejších amerických spoločností. Akcie spoločnosti IRobot sú kótované na amerických burzách cenných papierov NASDAQ. Zoznam produktov spoločnosti obsahuje niekoľko desiatok druhov robotov. Robotický vysávač sa naďalej dobre predáva.

Aldebaran Robotics

Túto spoločnosť založil v roku 2005 francúzsky podnikateľ Bruno Maisonnier. Podnikanie sa začalo vývojom a predajom hračkových robotov typu Android. Od roku 2008 sa spoločnosť po získaní práv od spoločnosti SONY zaoberá výrobou roztomilých robotických psov Aibo, ktoré si zákazníci okamžite zamilovali. Po nich sa začali predávať Nao - malé androidy s ich operačným systémom a Pepper - najpokročilejšie roboty na svete dnes. Predalo sa už niekoľko tisíc kópií oboch zariadení, napriek tomu, že sú drahé. V Rusku je možné Nao kúpiť za 990 000 rubľov a Pepper - za 1 850 000 rubľov. Dnes sa vyvíja ešte pokročilejší robot s názvom Romeo. Jeho účelom je pomôcť chorým a starším ľuďom, pre ktorých je ťažké slúžiť sami sebe. Najprv, Romeo sa objaví na klinikách a v opatrovateľských domoch, o niečo neskôr si ho bude môcť kúpiť každý. Jeho cena bude vysoká, asi 250 000 eur, ale zoznam jeho funkcií je neobvykle široký. Toto je účastník rozhovoru, služobník, sprevádzajúca osoba a spoľahlivý priateľ.

DJI inovácie

Ďalším príkladom úspechu. Táto spoločnosť sa rýchlo stala svetovým lídrom vo výrobe dronov pre natáčanie videa. Bolo založené v Shenzhene, ktoré sa nazýva čínske Silicon Valley. Je to táto spoločnosť, ktorá vyrába drony Ronin, Phantom a ďalšie. Počet zamestnancov presahuje 3 500 ľudí, pobočky sú v Číne, USA, Hongkongu, Japonsku, Holandsku a Nemecku. Tieto príklady ukazujú, že v obchodnom svete je všetko možné, ak dostanete správny okamih. A takýchto momentov je čoraz viac.

Robotizácia na Amazone

Táto spoločnosť už dnes robotizuje hlavné obchodné procesy. Do začiatku roku 2019 bolo už implementovaných viac ako 100 tisíc rôznych robotických systémov. Jedná sa o roboty zakúpené od iných spoločností a stroje vyvinuté našimi špecialistami. Na leto 2019 počet robotov v spoločnosti dosiahne 200 tisíc. Zároveň sa plánuje robotizácia iba niektorých procesov, ale nie všetkých. Počet zamestnancov sa nezníži. Amazon v súčasnosti spolupracuje s ďalšími spoločnosťami na vytvorení robotov na doručovanie tovaru zákazníkom. Tzv. Dodávkové roboty „na poslednú míľu“.

Roboty Boston Dynamics

Táto spoločnosť je všeobecne známa pre svoje jedinečné dizajny. V ich zbierke sú nápomocní a efektívni pomocníci. Handle je robot kompaktného nakladača. Funguje rýchlejšie ako vysokozdvižný vozík určený na demontáž paliet, skladanie tovaru na policiach, presun na dopravník a ďalšie procesy. Vybavené spoľahlivým vákuovým uchopovačom a manipulátorom. Vďaka zabudovanému systému počítačového videnia je robot dobre orientovaný v priestore a nachádza objekty. Jeho nosnosť je 15 kg.

Pick je autonómny robot s elektronickým dopravníkom. Spot je štvornožková chôdza s hydraulickými pohonmi. Ovládané rádiovými kanálmi na vzdialenosť až 500 metrov. Vybavený kamerou smerujúcou dopredu so 180-stupňovým výhľadom. Teraz sa používa na stavbách. SpotMini je menší analóg robota Spot. WildCat je najrýchlejší štvornožec na svete, ktorý je schopný ľahko sa orientovať v prírodnom prostredí. LS3 BigDog je robot s vysokou nosnosťou a nosnosťou 180 kg na štyroch nohách. Schopný cestovať na dlhé vzdialenosti, stúpať do kopcov a zostupovať v nížinách po povrchu so sklonom až 45 stupňov. Určené pre armádu. Atlas je humanoidný robot s pokročilým riadiacim systémom. Môže pomôcť pri operáciách nakladania a vykladania, pri prenášaní predmetov sa po páde zdvihne, otvorí a zatvorí dvere, vie, ako sa pohybovať po nerovnom teréne, skáče a dokonca robí spätné chodníky. Spoločnosť stále funguje vďaka peniazom investorov a zatiaľ sa im nepodarilo vydať komerčne úspešné roboty, majú k tomu však bližšie ako kedykoľvek predtým.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It