Vzhľadovo sa tento vývoj nebude líšiť od dopravných prostriedkov, na ktoré sme zvyknutí, len namiesto vodiča s pasažiermi komunikuje s AI, zisťuje destináciu a číta cenu cestovného. Nie je to tak dávno, čo v hlavnom meste Číny padlo definitívne rozhodnutie spustiť robo-taxíky. Bolo rozhodnuté začať s niekoľkými desiatkami áut v jednom z regiónov Yizhuang. Tieto dopravné prostriedky sú naprogramované na prepravu maximálne dvoch osôb naraz.

Pre každý prípad bude v aute prítomný aj vodič spoločnosti, ktorý bude sledovať poriadok systému a cestujúcich. Robotické taxíky sa budú pohybovať samostatne, bez ľudskej pomoci. Ide o skutočný prelom vo vývoji korporácií Baidu a Pony.ai, ktoré tak dlho čakali na schválenie svojho vývoja. Zlepšovanie a testovanie technológií bude určite trvať niekoľko rokov, keď budú roboty schopné samostatne dopravovať ľudí na miesto určenia s malou alebo žiadnou ľudskou kontrolou. Tvorcovia tejto novinky očakávajú rýchly vývoj svojho projektu a odozvu spotrebiteľov, ktorí si na takéto technológie rýchlo zvyknú a začnú ich aktívne využívať. Takéto inovácie, ako sú jazdy taxíkom bez vodiča, by nemali ľudí vystrašiť, veria vývojári, všetko riadi spoľahlivý a bezpečný systém. Popularita medzi čínskymi obyvateľmi a v dôsledku toho rýchly rozvoj je to, čo sa Baidu snaží dosiahnuť.

Práca taxi robotov bude spočívať v digitálnej komunikácii s cestujúcimi, aby zistili cieľovú adresu a dostali peniaze za prepravnú službu. Vývojári tohto systému pri testovaní fungovania technológie robotického taxi vykonali za celú existenciu startupu už pol milióna jázd.

Na pohyb bude poskytnutých viac ako 60 áut Apollo Go. Na jazdu bez pilota si stačí stiahnuť aplikáciu „Luobo kuaipao“.

Už teraz môžete vidieť robobo-taxíky stáť pri ceste. Cestovné bude stáť 0,30 USD za 5,9 km.

Plus ešte dodám, že podobný projekt vyvíja systém AutoX, s podporou Alibaby. Plánuje sa, že sa stane populárnym vo všetkých kútoch planéty.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It