Čínska spoločnosť EHang zverejnila svoju finančnú správu za tretí štvrťrok 2021 a informovala o hlavnej novinke - národný regulačný orgán môže o niekoľko mesiacov vydať certifikát typu pre dvojmiestnu leteckú kabínu EH216. Získanie tohto dokumentu bude znamenať, že letecká kabína EH216 bude mať povolenie na komerčnú výrobu a prevádzku. Ak sa tak stane, letecké kabíny bez posádky budú ako prvé na svete slúžiť cestujúcim v Číne, a to už čoskoro.

 Vo všeobecnosti dvojmiestne vozidlá EH216 s nosnosťou 260 kg a doletom 35 km pri rýchlosti 130 km/h vykonali viac ako 20 tisíc testovacích letov bez nehôd v rôznych poveternostných podmienkach. Samostatne sa v rámci siedmich národných testovacích programov uskutočnilo 2 800 letov s cestujúcimi na krátkych vyhliadkových trasách. Okrem toho EHang spolupracuje so strediskami riadenia letovej prevádzky na vývoji a testovaní metodík na riadenie letov kabín bez posádky.

 Absencia pilotov na palube by uvoľnila vzácny priestor pre druhého cestujúceho, takže prevádzkové náklady sa okamžite znížia o polovicu. Zároveň tu stále budú piloti: v prípade potreby budú môcť ovládať stroje na diaľku. V prvých rokoch budú lety Airtaxi sprevádzať živí piloti v rámci podobných amerických a nemeckých programov. Ak to takto pôjde ďalej, Číňania budú mať pred ostatnými krajinami náskok v zavádzaní najnovších služieb mestskej leteckej mobility až päť rokov. Pre ostatných bude náročné dobehnúť ich na tejto ceste.

Pokiaľ ide o finančnú stránku, práca EHang stále generuje čisté straty v dôsledku absencie stabilnej komerčnej zložky. Napríklad v sledovanom štvrťroku spoločnosť zaznamenala čistú stratu vo výške 11,2 milióna USD. V treťom štvrťroku však vykázala aj určité príjmy - 2 milióny USD. Výroba EH216 sa zvýšila z 3 kusov v druhom štvrťroku na 8 kusov v treťom štvrťroku. Pomohla k tomu nová továreň spoločnosti s projektovanou kapacitou 600 strojov ročne. Takým rozsahom výroby a testovania vzduchových kabín sa nemôže pochváliť nikto na celom svete - a to je skúsenosť, ktorú je ťažké preceňovať.

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It