Robotika a umelá inteligencia sú v spoločnosti čoraz rozšírenejšie. Za dverami výrobných závodov je robotika už dlho známym fenoménom, ale súvisiace zariadenia a umelá inteligencia si získavajú čoraz väčšiu obľubu aj u verejnosti. Aké sú však skutočné postoje obyvateľstva? Odcudzuje ich umelá inteligencia, desí ich robotika? Boja sa dôsledkov pre svoj každodenný život? V tomto článku sa zaoberáme touto otázkou.

Umelá inteligencia je v mnohých domácnostiach a takmer v každom vrecku bundy. V každodennom živote sa niektoré formy umelej inteligencie používajú celkom ochotne a často, hoci mnohí používatelia by inteligenciu daných zariadení popierali. Napriek tomu sa umelej inteligencii predpovedá veľká a slávna budúcnosť.

Umelá inteligencia by mohla do roku 2030 zvýšiť hrubý domáci produkt o 1,2 percentuálneho bodu ročne. V porovnaní s doteraz azda najväčším úspechom ľudstva - parným strojom - to znamená: ak parný stroj zvyšoval HDP o 0,3 percentuálneho bodu ročne a moderné informačné technológie o 0,6 %, umelá inteligencia zatieni všetky.

Ako sa však umelá inteligencia dostala do každodenného života ľudí a je v ňom stále prítomná?

Smartphone - umelá inteligencia v mobilných zariadeniach je stále prítomná. Hlasový vstup je riadený umelou inteligenciou a zároveň zariadenia prirodzene využívajú rôzne algoritmy založené na umelej inteligencii, aby nám uľahčili každodenný život.

Hlasoví asistenti - aj tí využívajú umelú inteligenciu, poskytujú odpovede na otázky a teraz ovládajú inteligentnú elektroniku v celej domácnosti.

Inteligentné systémy - vykurovanie, osvetlenie, žalúzie, alarmy, video dohľad: mnohé z týchto zariadení dnes fungujú inteligentným spôsobom a sú ovládané buď príkazom, alebo pevným programom.

Elektronika v domácnosti - kávovar je už dávno inteligentný, sám sa zapne, namelie kávu a čaká na používateľa s horúcou šálkou lahodnej kávy.

Hoovers - do hry teraz vstupuje robotika. Zariadenia vždy obsahujú umelú inteligenciu, ale jej miera závisí od modelu. Aj tie najjednoduchšie modely však samy rozpoznajú obzvlášť silné znečistenie a prepnú sa do príslušného režimu; nezávisle spracúvajú aj odtlačky senzorov. Chytré zariadenia majú umelú inteligenciu, ktorá (po tom, čo používateľ pomenuje miestnosť) automaticky nasmeruje zariadenie do správnej miestnosti alebo nechá psa ležať po celý deň. To isté, samozrejme, platí aj pre inteligentné robotické mopy. Tento typ robotického vysávača ukazuje, čo takéto zariadenia dokážu.

Ľudia sa obávajú budúcnosti s umelou inteligenciou

Čísla sú jasné: dvaja z piatich ľudí na celom svete sa obávajú umelej inteligencie a jej možností. Samozrejme, na druhej strane, umelá inteligencia je už prítomná v každodennom živote, ale existujú obavy o jej vlastnú bezpečnosť a súkromie. 

Kto sú však skeptici umelej inteligencie? Prieskumy ukázali, že starší ľudia vo veku 55 rokov a viac sú skeptickejší. Naopak, mladší ľudia sú v tejto otázke otvorenejší. Dôvody obáv a skepsy však nemožno jednoducho bagatelizovať. Jeho podstatou je totiž obava, že by sa technológia AI mohla dostať do nesprávnych rúk alebo že sa AI nakoniec sama vymkne spod kontroly. Podľa prieskumov je tiež ťažké predpovedať vplyv na spoločnosť.

Všetky skupiny majú spoločné to, že ľudia sú väčšinou otvorení novým technológiám a používajú ich. Často však chýba vzdelávanie o možnostiach a o tom, čo sa za umelou inteligenciou skutočne skrýva. Mnohí ľudia si tento pojem spájajú napríklad so scenármi filmov alebo televíznych seriálov, ale nie s inteligentným hlasovým vyhľadávaním v smartfóne. Myšlienka, že umelá inteligencia úplne ovládne svet práce, tiež často zostáva nedostatočne osvietená. Takáto nevedomosť pritom vyvoláva obavy, a tým aj odmietanie.

Ako môžeme zlepšiť postoj spotrebiteľov k umelej inteligencii?

Vzdelanie je skutočne prvým a najdôležitejším krokom. Okrem toho je však potrebné stanoviť jasné - a zrozumiteľné - fakty:

Záruky bezpečnosti - kto je zodpovedný, ak umelá inteligencia vybočí z koľajníc alebo urobí chybu, ktorá má za následok napríklad dopravnú nehodu? Autonómna jazda je tu najhlasnejším slovom. V menšom meradle to znamená: kto je zodpovedný za to, že vaša robotická kosačka umelo pokosí všetky záhony pred susedovým domom?

Transparentnosť - umelá inteligencia ešte nedosiahla stav, keď dokáže spracovať a vypočítať všetko "vo svojej hlave". Údaje sa teda neustále odosielajú na servery, ktoré zasa odosielajú odpovede. Čo sa však deje s údajmi a ako sú zabezpečené? Veď mnohé inteligentné zariadenia s umelou inteligenciou stoja uprostred domáceho súkromia.

V určitom okamihu sú oslovené aj médiá. Namiesto ukážkového titulku "Umelá inteligencia preberá celé oddelenie spoločnosti X" by mal byť titulok menej desivý, pretože v texte sa predsa jasne uvádza, že umelá inteligencia vykonáva len počiatočné hodnotenie.

Záver - Neistota plodí strach

Ľudstvo nie je úplne proti robotike a umelej inteligencii; mnohí ľudia ich používajú na dennej báze a iní sú celkom radi, keď im umelá inteligencia radí pri výbere produktov. Často však existuje veľké množstvo neistôt, ktoré nie sú vôbec vysvetlené alebo sú vysvetlené len ťažko pochopiteľným spôsobom. Mnohí ľudia vedia, že budúcnosť je v robotike a umelej inteligencii, ako aj v iných odvetviach, ale je potrebné vysvetliť, ako sa to stane. 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It