Všestranný systém autonómnych rýpadiel, ktorý vytvorila Marylandská univerzita v spolupráci s Baidu Science Corporation (RAL), je schopný vykladať tovar na diaľku bez pomoci pracovníkov. Vedci tvrdia, že táto technológia sa čo najviac približuje činnosti pracovníkov (ľudí), ktorí sa profesionálne venujú napríklad operátorským činnostiam.

Systém autonómnych rýpadiel často zohľadňuje postupnosť akcií online v záujme správneho pochopenia, ako aj riadenia a návrhu nápadov. Pre dokonale správne vnímanie okolitého priestoru v podobe 3D bolo vytvorených množstvo špeciálnych kamier a senzorov, patria sem aj rôzne senzory, systémy a dokonca aj technológia LiDAR. Vďaka celej tejto zostave bude systém schopný adekvátne vnímať okolité prostredie, nájsť potrebné veci, rozpoznať ich a rozložiť zrakom. Pre úspešné prispôsobenie sa vonkajšiemu prostrediu, jasnú víziu a súlad so všetkými požadovanými algoritmami technológia využíva neurónovú sieť. Práve tieto faktory umožňujú použiť takýto systém na absolútne odlišných strojoch.

Vývojová spoločnosť a skupina vedcov začali skúmať výkonnosť AES. Konkrétne sa uskutočnilo množstvo experimentov na preukázanie uskutočniteľnosti a efektívnosti použitia prezentovanej technológie. Systém preukázal svoju dlhodobú účinnosť na skládke odpadu, keď dokázal pracovať nepretržite bez vonkajších zásahov viac ako jeden deň. Je to veľmi dobrý ukazovateľ a relevantný spôsob čistenia odpadu, pretože takáto práca je veľmi toxická a nebezpečná pre ľudské zdravie.

Systém bol tiež testovaný v rôznych teplotných režimoch. Je odolný voči mrazu a teplotným extrémom a chránený pred vlhkosťou. Produktivita malých strojov je ekvivalentná práci jedného zamestnanca.

Bolo vypočítané, že AES môže fungovať pomerne dlho bez prerušenia a zásahov tretích strán. Čo sa nedá povedať o zmienke o ľudskom faktore s vyššou mocou a únavou.

Baidu Research RAL plánuje ďalšie štúdium a zlepšenie prevádzky systémov autonómnych rýpadiel. Systém ešte musí prejsť niekoľkými testami a experimentmi, zmenami v algoritme práce a ďalšími vecami. Všetky dodatočné materiály o systéme si môžete pozrieť v jednej z hlavičiek populárno-vedeckého časopisu Science Robotics.

Za zmienku stojí, že rýpadlá sú najpotrebnejšími strojmi pre stavebné, opravárenské práce, ťažbu a iné činnosti. Podľa výskumných údajov bol v roku 2018 celosvetový trhový obrat v tejto oblasti 4,12 miliardy dolárov, zatiaľ čo v roku 2026 by toto číslo mohlo dosiahnuť 63,14 miliardy dolárov.

Baidu zavádza svoj vývoj AES do najväčších svetových korporácií, ktoré vyvíjajú technológie na zlepšenie kvality a efektivity stavebných strojov pomocou inovatívnych techník, vrátane AES.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It